A intra pe Calea buddhista Jodo Shinshu
 A intra pe Calea buddhistă Jodo Shinshu este ca şi cum te înscrii la Alcoolicii Anonimi şi recunoşti: „Salut, sunt Adrian şi sunt alcoolic.”
Jodo Shinshu nu afirmă nimic de genul: „sunt Adrian şi pot deveni un Buddha”, ci „sunt Adrian şi sunt plin de iluzii şi patimi oarbe, incapabil de a mă vindeca pe mine însumi.”
În timp ce în alte şcoli buddhiste o chestiune fundamentală este recunoaşterea posibilităţii oricărei fiinţe de a deveni un Buddha în această viaţă, asemenea exemplului dat de Shakyamuni, calea Jodo Shinshu începe cu sentimentul eşecului. Când eşti sută la sută convins de faptul că nu poţi atinge Buddheitatea sau Iluminarea supremă în această viaţă, atunci eşti pregătit pentru Jodo Shinshu. Însă atât timp cât încă mai există în mintea ta cel mai mic gând legat de merite personale, genul „şi totuşi probabil că pot”, nu ai cum să vezi şi să intri pe poarta Dharma a naşterii în Tărâmul Pur. Acest Tărâm Pur este asemenea unei ţări în care toată lumea poate emigra fără nici cea mai mică cerinţă: nici un fel de vize ori capacităţi speciale; absolut nimic, doar credinţa totală în Puterea salvatoare a lui Buddha Amida.

Shinran Shonin, fondatorul Jodo Shinshu, spunea:

„Aceasta este Calea practicii uşoare, posibil de urmat de cei cu capacităţi inferioare; este învăţătura care nu face nici o distincţie între buni şi răi.”

Aşadar, atenţie, sangha (comunitatea) Jodo Shinshu este un fel de „club al idioţilor” sau al alcoolicilor anonimi, în comparaţie cu buddhiştii de treabă, virtuoşi, mereu calmi şi gata oricând să devină Iluminaţi sau asemenea lui însuşi Buddha Shakyamuni. Dacă răsfoiţi această carte sperând să găsiţi citate interesante despre detaşare ori cât de capabili sunt oamenii de bunătate, virtute şi orice gen de realizări spirituale, atunci nu acesta este locul potrivit. Dacă însă vă recunoaşteţi din ce în ce mai mult printre „alcoolicii spirituali”, adică aceia nebăgaţi în seamă de nici o metodă sau practică „serioasă” ce duce la perfecţiune aici şi acum, în mijlocul mizeriei şi suferinţelor de tot felul, atunci scrierile mele vă vor fi de folos iar eu vă urez din inimă un călduros „bine aţi venit în clubul nostru!.”
Repet, Jodo Shinshu începe cu sentimentul eşecului…..

0 comments:

Post a Comment

Leagă-ţi mintea nestatornică de Legământul Principal şi nu o lăsa să rătăcească în jungla diverselor practici. Chiar nu ai nevoie de nimic altceva în afară de Nembutsul credinţei.

Posted by Comunitatea buddhista Jodo Shinshu din Romania on Sunday, August 23, 2015

THANK YOU FOR THE SUPPORT!

THANK YOU FOR THE SUPPORT!
International Association for Buddhist Culture