Monday, 20 August 2012

Nouă traducere în limba română: IMNURILE EPOCILOR DHARMA (Shozomatsu wasan)


Colecţia Imnurile epocilor Dharma (Shozomatsu wasan) este prima traducere în limba română din cele trei colecţii de imnuri compuse de Shinran Shonin. A fost scrisă în 1258 când Shinran avea 85 de ani, la distanţă de zece ani de la compunerea celorlalte două colecţii, Imnurile Tărâmului Pur (Jodo wasan) şi Imnurile Maeştrilor Tărâmului Pur (Koso wasan).

Cu numai doi ani înainte, în 1256, Shinran îşi dezmoştenea propriul fiu, pe Zenran, după ce acesta răspândise viziuni greşite exact în regiunea în care fusese trimis să le combată. Nu este de mirare că Imnurile epocilor Dharma sunt străbătute de experienţa amară a diferitelor erezii şi a condiţiilor grele din timpurile prezente, atât de îndepărtate de vremea când Shakyamuni (Buddha istoric) era fizic printre noi. Deşi învăţăturile sale continuă să se afle la dispoziţia discipolilor călugări şi laici, acestea sunt ca şi inexistente, adică imposibil de pus în practică din cauza absenţei oricărei capacităţi spirituale autentice în această ultimă epocă Dharma. 
Excepţie face bineînţeles, metoda prezentată în Legământul Principal al lui Buddha Amida, şi anume naşterea în Tărâmul Pur prin nembutsul credinţei, care nu ţine cont de binele sau răul din inimile noastre.  

Am folosit pentru această traducere ediţia Hymns of the Dharma-Ages, publicată de Jodo Shinshu Hongwanji-ha în Collected Works of Shinran, Kyoto, 1997. Pentru o mai bună înţelegere a textului am păstrat propriile comentarii ale lui Shinran Shonin, prezente din când în când sub strofele imnurilor. De asemenea, am adăugat propriile explicaţii sub formă de note de subsol, precum şi două articole ajutătoare, „Cele trei epoci Dharma” şi „Jodo Shinshu, singura cale efectivă în această ultimă epocă Dharma”.

Cartea se află deocamdată în ediţie electropnică şi poate fi downloadată gratuit de la acest link
Ea va fi tipărită cu ajutorul International Association for Buddhist Culture.


IMNURILE EPOCILOR DHARMA (Shōzōmatsu wasan)

0 comments:

Post a Comment

Leagă-ţi mintea nestatornică de Legământul Principal şi nu o lăsa să rătăcească în jungla diverselor practici. Chiar nu ai nevoie de nimic altceva în afară de Nembutsul credinţei.

Posted by Comunitatea buddhista Jodo Shinshu din Romania on Sunday, August 23, 2015

THANK YOU FOR THE SUPPORT!

THANK YOU FOR THE SUPPORT!
International Association for Buddhist Culture