Friday, 8 June 2012

A IX-a Conferinţă Vesak a Naţiunilor Unite

Modalitatile de sarbatorire a Nasterii, Nirvanei si Parinirvanei lui Buddha s-au dezvoltat in mod diferit in tarile in care s-a raspandit buddhismul, in functie de particularitatile locale sau diferitele scoli buddhiste care au aparut pe parcursul lungii sale istorii. Cu toate acestea, tendinta de a gasi modalitati de apropiere intre scolile buddhiste este una cat se poate de naturala, data fiind originea comuna a acestora in invataturile si exemplul personal al aceluiasi Fondator.

La 15 Decembrie 1999, reprezentanti din 34 de tari au propus Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite ca in luna Mai, in ziua cu luna plina, sa fie recunoscuta si observata la Sediul General al Natiunilor Unite cat si sediile regionale, Ziua Vesak a Natiunilor Unite.

Adunarea Generala, astfel, a aprobat si instituit in anul 2000 impreuna cu suportul din toate traditiile buddhiste Ziua Vesak a Natiunilor Unite.

Organizatia Natiunilor Unite (ONU) a recunoscut, sarbatoarea Vesak, a Nasterii, Nirvanei si Parinirvanei lui Buddha, ca sarbatoare universala si apartinand patrimoniului cultural al civilizatiei omenesti. Decizia a fost luata ca urmare a mai multor congrese si intalniri internationale intre reprezentanti ai diferitelor scoli buddhiste care au cazut de acord asupra acestei chestiuni. De atunci inainte, in fiecare an, aceasta zi a fost celebrata ca fiind o sarbatoare a tuturor buddhistilor, in care se reafirma unitatea fundamentala dintre toti discipolii lui Buddha, indiferent de scoala din care fac parte.

In conformitate cu acea Rezolutie, noi, participantii din 85 de tari si regiuni, ne-am reunit in perioada 31 Mai – 2 Iunie, 2012 (B.E. 2555) pentru celebrarea a 2600 ani de la Nasterea, Nirvana, Parinirvana lui Buddha.
Aceasta reuniune a fost gazduita de Universitatea Mahachulalongkornrajavidyalaya (MCU) din Thailanda, sediul ONU si suportata prin amabilitatea Guvernului Regal al Thailandei sub indrumarea Consiliului Suprem al Sangha din Thailanda.

Ca delegat al Comunitatii buddhiste Jodo Shinshu din Romania am participat la intalniri cu lideri si reprezentanti ai diferitelor comunitati buddhiste din lume si la lucrarile conferintei. Pornind de la originea comuna a tuturor invataturilor si practicilor buddhiste, am transmis dorinta comunitatii noastre de a avea legaturi de prietenie si colaborare cu toate scolile din traditiile buddhiste.
Tema principala a conferintei din acest an a fost “Iluminarea lui Buddha pentru progresul omenirii”. In cadrul acestei teme am participat activ la doua simpozioane:
1.“Intelepciunea buddhista si transformarea umana”,
2.“Intelepciunea buddhista si mediul inconjurator”.

In ultima zi a Conferintei am semnat, alaturi de ceilalti participanti, in numele Comunitatii noastre, “Declaratia de la Bangkok a celei de-a IX-a Conferinte Vesak a Natiunilor Unite”.

Printre punctele principale ale acestei declaratii se afla indemnul adresat guvernelor lumii la actiuni responsabile si la incetarea conflictelor sociale si politice din lume.
In mod special, buddhistii cauta sa promoveze pacea si reconcilierea prin invataturile buddhiste ale compasiunii si tolerantei, constientizand faptul ca problemele omenirii isi au cauza in dorintele nesfarsite si ignoranta din interiorul nostru.

Practicile pastrate in toate traditiile buddhiste pot ajuta la transformarea mentala, etica si cognitiva in societate.
Traind responsabil si constientizand principiul interdependentei dintre fiintele umane si mediul inconjurator putem indeparta cauzele acestor degradari.

Multumesc pentru oportunitatea de a reprezenta traditia Jodo Shinshu a scolii noastre, pentru increderea acordata, Sensei Josho Adrian Cirlea, Ambasadei Thailandei la Bucuresti, Sangha Jodo Shinshu cat si a tuturor celor implicati care m-au ajutat si sfatuit in transmiterea mesajului nostru in cadrul acestei reuniuni.

Gassho,

Namo Amida Butsu!

Shaku Kaigo

0 comments:

Post a Comment

Leagă-ţi mintea nestatornică de Legământul Principal şi nu o lăsa să rătăcească în jungla diverselor practici. Chiar nu ai nevoie de nimic altceva în afară de Nembutsul credinţei.

Posted by Comunitatea buddhista Jodo Shinshu din Romania on Sunday, August 23, 2015

THANK YOU FOR THE SUPPORT!

THANK YOU FOR THE SUPPORT!
International Association for Buddhist Culture