Saturday, 26 May 2012

De ce avem nevoie de disciplină la dojo

Răspunsul este simplu: pentru că suntem nebuni.
Fiind neiluminaţi, fiecare avem nivelul său de boală şi nebunie. Am stabilit câteva reguli de comportament în dojo pentru că nu trebuie să permitem acestei nebunii personale să intre în spaţiul dedicat Dharmei şi să îi influenţeze pe ceilalţi.
La dojo nu vorbim despre ideile şi fanteziile noastre, nu ne exprimăm personalităţile de fiecare zi, ci ne concentrăm pe singurul scop al prezenţei aici, anume ascultarea Dharmei pentru a primii shinjin (credinţa în Buddha Amida) şi a ne naşte în Tărâmul Pur.

Nu vorbim despre politică ori părerea noastră despre una sau alta, nu ne angajăm în dezbateri şi lupte personale. De asemenea, nu intrăm în vieţile private ale colegilor de practică şi nu îi judecăm pe baza acestora. Nu contează ce este fiecare în viaţa lui/ei personală.

Nu este folositor nimănui să intre într-un dojo sau templu unde oamenii se luptă între ei. O astfel de atmosferă nu este potrivită pentru concentrarea asupra Dharmei.

Viaţa fiecăruia este dificilă. Cu toţii avem probleme şi nu ştim niciodată ce se întâmplă în sufletul cuiva. De aceea, este necesar să nu disturbăm pe nimeni cu propria personalitate, opiniile şi judecăţile noastre. Din contră, să ne concentrăm numai pe Dharma şi să îi ajutăm şi pe ceilalţi să reuşească acelaşi lucru. Trebuie să creăm o atmosferă în care toţi participanţii, indiferent de dificultăţile şi diferenţele personale, să se poată concentra pe ascultarea şi înţelegerea învăţăturii.

Nu avem voie să urmăm scopuri personale în venirea la dojo sau templu. Aceasta înseamnă că nu trecem pragul locului de practică pentru a ne exprima pe noi înşine, să avem o discuţie interesantă despre cine ştie ce ori să bem o cafea, ci pentru a asculta Dharma.


De asemenea, nu venim la dojo pentru a ne face noi prieteni, să ne găsim o nevastă, un soţ ori să mâncăm prăjituri.

Trebuie să venim la dojo sau templu ca la un spital unde este oferit cel mai bun medicament – Dharma lui Buddha. Să primim acel medicament noi înşine şi să îi ajutăm pe ceilalţi să îl ia, fără să îi distragem şi bineînţeles, fără să îl înlocuim cu altceva.

Aceasta este esenţa disciplinei în dojo.

0 comments:

Post a Comment

Leagă-ţi mintea nestatornică de Legământul Principal şi nu o lăsa să rătăcească în jungla diverselor practici. Chiar nu ai nevoie de nimic altceva în afară de Nembutsul credinţei.

Posted by Comunitatea buddhista Jodo Shinshu din Romania on Sunday, August 23, 2015

THANK YOU FOR THE SUPPORT!

THANK YOU FOR THE SUPPORT!
International Association for Buddhist Culture